7 greșeli frecvente la planificarea bucătăriei
Puține lucruri în căminul dumneavoastră necesită o astfel de planificare în detaliu precum bucătăria. Asta deoarece pentru planificarea perfectă a bucătăriei sunt necesare măsurători corecte la milimetru, cunoașterea rutinei în noua bucătărie dar și cunoștințe foarte bune despre mobilier. Următoarele șapte erori frecvente sunt de evitat.
1. Măsurați atent și în detaliu
Fiecare planificare a bucătăriei începe cu o ruletă. Este foarte important să știți cu exactitate de cât spațiu dispuneți. Cele mai des întâlnite erori au loc tocmai la măsurarea spațiului. De exemplu uneori se omite marcarea unei ferestre pe schița de măsurare, chiar daca blatul de lucru trece pe sub acea fereastră și uneori se planifică chiuveta fix în fața geamului. Alteori se calculează greșit un unghi și astfel o ușă a viitoarei bucătării nu se va mai deschide și nu se va mai închide corect. Este important să măsurați cu exactitate toate distanțele relevante, dimensiunile pereților dar și distanțele până la ferestre, uși și calorifere. Pentru un plus de siguranță alegeți să lăsați grija măsurătorilor corecte și exacte în seama specialiștilor noștri.
2. Poziționarea incorectă a aparatelor electrocasnice
Noua bucătărie trebuie să fie perfectă din punct de vedere estetic însă și să exceleze la capitolul funcționalitate. Pentru a vă bucura de o funcționalitate maximă și practică în fiecare zi acordați atenție amplasării corecte a aparatelor electrocasnice. Astfel este recomandat să poziționați mașina de spălat vase cât mai aproape de chiuvetă, pentru a nu plimba oalele murdare prin toată bucătăria. De asemenea lângă cuptor și plită este recomandat să aveți un blat de lucru pentru putea așeza repede vasul fierbinte din cuptor pe o suprafață stabilă dar și pentru a avea unde păstra la îndemână ustensilele și condimentele pentru gătit.

3. Omiterea prizelor și a racordurilor de gaz și apă
A omite luarea în calcul a condițiilor date de construcție precum punctele de acces la curent, gaz și apă pare a fi o greșeală de începător. În realitate însă asta se întâmplă foarte des. Planificarea corectă a unei bucătării se face în funcție de poziția acestor racorduri. Doar cei care au noua locuință încă în construcție se pot bucura de flexibilitate dacă încep planificarea bucătăriei din timp și stabilesc unde doresc să aibă aceste racorduri.
4. Blatul de lucru la o înălțime incomodă
Înălțimea perfectă a blatului de lucru depinde de înălțimea utilizatorului. Pentru a calcula corect înălțimea optimă vă recomandăm această metodă de calcul: înălțimea până la cot minus 15 centimetri. Înălțimea standard a blaturilor de lucru este între 88 și 92 de centimetri și este potrivită oamenilor cu o înălțime între 1,60 și 1,80 m. Adaptând înălțimea blatului de lucru la înălțimea dumneavoastră vă asigurați că veți avea o poziție ergonomică corectă în timp ce gătiți și nu riscați dureri de spate sau preparate făcute în grabă din cauza disconfortului creat de înălțimea nepotrivită a blatului.

5. Economisiți acolo unde nu trebuie
Apropo de dureri de spate: acolo unde se poate și bugetul o permite, urmăriți să aveți mereu sertare și dulapuri cu suporturi retractabile, ideale din punct de vedere ergonomic. Acestea vă vor scuti de căutarea diverselor ustensile stând aplecat mult timp. Un sfat: dulapurile cu suporturi retractabile, ce aduc conținutul spre exterior permit o bună vizibilitate asupra conținutului fără a vă apleca și sunt ușor accesibile odată ce ustensila necesară a fost reperată. În plus acestea sunt elemente clasice și îndrăgite de oricine pune preț pe un plus de spațiu de depozitare.

6. Prea puțin spațiu de depozitare
Într-o bucătărie este nevoie de suficient spațiu de depozitare pentru oale, veselă, alimente si alte ustensile și accesorii pentru gătit. Pentru a păstra totul în ordine este important să vă gândiți încă din faza de proiect ce veți depozita și unde. Cereți detalii și analizați elementele de mobilier ce oferă și soluții de depozitare practice precum dulapuri de colț cu sistem carusel în interior ce permit accesul facil la tot conținutul dulapului, sertare cu sisteme de compartimentare pentru diverse ustensile și condimente sau rafturi cu sisteme de agățare pentru accesorii și ustensile. Acestea sunt veritabile minuni în a economisi spațiu și a păstra ordinea în bucătărie.

7. Un concept de iluminat insuficient
Lumina din bucătărie este foarte importantă. Aceasta trebuie calculată cel puțin la fel de atent ca orice alt aspect ce ține de bucătărie. Și în acest caz este recomandabil să cereți sfatul unui profesionist. Acesta va ști exact ce corpuri de iluminat vor pune blatul de lucru într-o lumină bună, fără să vă orbească dar și fără a crea umbre incomode pe suprafața de tocat. În plus, un specialist va știi să includă și o sursă de lumină indirectă ce va asigura un ambient plăcut pentru stat la povești și amintiri, atunci când ați terminat treaba.

Bucătăria este inima locuinței, locul în care petrecem timp pentru cei dragi și alături de cei dragi. Erorile de planificare sau un compromis greșit la planificarea acesteia vă vor afecta zilnic și mai devreme sau mai târziu nu vă veți mai putea bucura de timpul petrecut în bucătărie. Acordați suficient timp și atenție planificării și cereți sfatul consilierilor noștri specializați. Cu cât viitoarea dumneavoastră bucătărie este planificată mai atent în concordanță cu dorințele și nevoile dumneavoastră cu atât mai mult vă veți bucura de ea.
Înepeți acum planificarea viitoarei bucătării
Faceți acum o programare pentru proiectare
Către formularul de contact